Международные матчи Харьковского "Металлиста" в 1983 году.

Газета "Вечерний Харьков"

 

"Міжнародні зустрічі «Металіста» у 1983 році"

Футболісти харківського «Металіста» повернулися з Африки, де протягом 20 днів перебували з дружнім спортивним візитом. Наші земляки провели 8 товариських зустрічей з командами вищої ліги Руанди та Бурунді.

Наш кореспондент попросив голову облспорткомітету В.М.Зуба(керівник делегації) та старшого тренера «Металіста» Є.П.Лемешко поділитися враженнями про перебування в цих країнах, про ігри харків’ян.

– Прибувши в столицю Руанди – Кігалі, де нас дуже тепло й гостинно зустріли, ми вже 12 листопада зіграли матч з командою «Чорні пантери» – говорить Євген Пилипович. – Стадіон, який вміщує 27 тисяч глядачів, був заповнений вщерть. Цю гру наші хлопці провели з піднесенням, а відтак здобули перемогу з рахунком 8:1. Два м’яча на рахунку В.Камарзаева, по одному – в С.Свистуна, С.Мотуза (з пенальті), Л.Ткаченко, О.Косолапова, Л.Саакова і В.Сусло. До речі «Чорні пантери – чемпіони Руанди. Наступного дня в Бутаре грали з клубом «Мукура», котрий посів 4 рядок у чемпіонаті країни. І тут перевага була на боці радянських футболістів – 5:1. Два голи забив С.Свистун, по одному – В.Камарзаєв, В.Сусло і Л.Ткаченко.

19 листопада – гра с командою «Кійову» (м.Кігалі), яка за підсумками сезону посіла друге місце. «Металіст» досить легко домігся переконливої перемоги з рахунком 10:0. Тут відзначилися І.Якубовський (двічи), О.Єсипов (двічі), по одному – О.Іванов, В.Каплун, Л.Сааков, О.Крамаренко, О.Косолапов (з пенальті) і В.Сусло. – І нарешті, 20 листопада – продовжує Є.П.Лемешко, - ми зустрілися в місті Ньянза з клубом «Рейон спорт» (третє місце в першості). «Металіст» переміг – 3:0 (В.Лінке, В.Сусло, О.Іванов).

– Футболісти Харкова – розповідає Віталій Микитович Зуб – продемонстрували добру тактико – технічну підготовку, виявили високі морально – вольові якості. Зустрічі в Руанді сприяли дальшому розвитку радянсько – руандійських спортивних зв’язків, зміцненню уз дружби і культурного співробітництва між СРСР і Руандою. Керівник делегації, тимчасовий повірений у справах СРСР у Руанді й консул були запрошені на бесіду з міністром культури і спорту, котрий дав високу оцінку грі «Металіста». Крім того, відбувся обмін думками щодо спортивних зв’язків між нашими країнами.

Після ігор у Руанді харківські футболісти здійснили 300-кілометровий переїзд автобусом до сусідньої Бурунді. Після приїзду в столицю цієї країни – місто Бужумбура було влаштовано прес – конференцію, на якій наші земляки відповіли на запитання журналістів про історію команди, тактику їі гри. Присутнім були представлені всі футболісти «Металіста». Крім того, членам команди була надана можливість ознайомитися з визначними місцями столиці країни. На центральному стадіоні м.Бужумбура харків’яни зіграли 4 матчі. У першому, 26 листопада, «Металіст» зустрівся із збірною клубів столиці і переміг з рахунком 4:0 (два голи забив С.Свистун і по одному – О.Крамаренко і О.Косолапов). Наступного дня гра з чемпіоном Бурунді – «Вітало». Гості виявилися сильнішими – 3:0 (два м’ячі провів В.Камарзаєв і один – О.Горбик). 29 листопада - зустріч з клубом «Принц Луї», котрий в чемпіонаті країни посів другий рядок. Тут зафіксовано нічию – 2:2 (у «Металіста» відзначились О.Крамаренко і І.Якубовський). І, нарешті, 1 грудня – повторна гра з «Вітало» – 0:0.

– Відносини Бурунді з Радянським Союзом, – продовжує розповідь Віталій Микитович Зуб – успішно розвиваються, починаючи з 1962 року. У багатьох ключових міжнародних проблемах Бурунді займає схожі або близькі до СРСР позиції. Двосторонні відносини будуються на договірній основі. Активізувалися зв’язки і по спортивній лінії. В дружній країні успішно працюють два радянських тренери (з футболу і волейболу). У свою чергу, Бурунді надсилає в СРСР для підвищення кваліфікації своїх тренерів. Великий резонанс тут мали матчі радянської команди «Буковини», що пройшли минулого року. Без сумніву візит команди «Металіст» став новим вагомим внеском у зміцнення не тільки спортивного співробітництва, а й усього комплексу двосторонніх відносин. І ми дуже раді, що зуміли на далекому африканському континенті гідно представити нашу радянську школу футбола.

«Металіст» в Африку виїздив у такому складі: І.Кутепов (Ю.Сивуха проходить учбово – тренувальну підготовку у збірній олімпійській команді країни), В.Каплун, С.Мотуз, Р.Поточняк, В.Лінке, О.Косолапов, В.Яловський, Л.Ткаченко, В.Камарзаев, В.Сусло, С.Свистун, С.Кузнєцов, Л.Сааков, О.Горбик, І.Якубовський, О.Крамаренко, О.Єсипов, О.Іванов. Тренер команди – В.Булгаков.

По закінченню візита команді «Металіст» був вручений Кубок дружби і вимпели команд з якими зустрічались харківські футболісти.




Наверх


© 2009-2023 E.Argunov, V.Biloshenko