Харьковский "Авангард" - на старте сезона 1959 года.

Газета "Социалистическая Харьковщина" 

 

От і настав той радісний день для болільників футболу, коли над стадіоном пролунає мелодія традиційного футбольного маршу. Сьогодні понад 100 команд майстрів класу "Б" почнуть боротьбу у всесоюзному чемпіонаті.

О 17-й годині вийдуть на поле стадіону "Динамо" харківські "авангардівці". У першій грі наша команда прийматиме футболістів товариства "Трудові резерви" міста - героя Ленінграда. Вже сьогодні будуть заповнені перші клітинки таблиці розиграшу всесоюзного турніру.

Але, поки команди не вийшли на поле, хочеться розповісти про те, як готувалися наші спортсмени до сезону 1959 року.

У торішній першості СРСР харківський "Авангард" виступив на рідкість невдало. 11-е місце, яке ми зайняли у своїй зоні, - результат дуже і дуже низький. І не дивно, що на зборах фізкультурного активу заводу ім. Малишева, який ми представляємо, нас гостро критикували. Починаючи з перших днів цього року, команда розгорнула діяльну підготовку до наступних поєдинків на зеленому полі. Ще в січні почались систематичні тренування. Багато уваги приділялося відшліфовці техніки гри, розвитку фізичної сили, тобто тих якостей, яких бракувало більшості наших футболістів. Поряд з тренуваннями в залі чимало часу ми проводили на свіжому повітрі. Займалися легкою атлетикою, ходили на лижах, каталися на ковзанах. А з настанням перших теплих днів всі заняття були переведені на стадіон.

Цього року, на відміну від інших сезонів, команди класу "Б" напровесні не виїжджали для тренувань на південь. І Центральна рада ДСТ "Авангард" вирішила провести весняний турнір профспілкових команд України, які виступають у першості СРСР по класу "Б". Ми теж взяли участь у цьому розіграші. Чотири перемоги - над командами Кривого Рога, Чернівців, дві над київським "Арсеналом", дві нічиїх і одна поразка від запорізького "Металурга" - підсумок цих змагань. Ще одна передсезонна гра відбулась у нашому місті. Авангардівці виступали проти команди майстрів класу "А" "Локомотив" з Москви. Ця зустріч закінчилася внічию, однак важливо те, що молодь нашої команди показала себе спроможною боротися с серйозними супротивниками, як з рівними.

Якщо вже мова зайшла про молодь, то треба сказати, що цього року її стало багато в команді. Так, з Богодухова прибув до нас воротар О.Нежид і гравець М.Головко. З харківської команди "Трудові резерви" ми запросили трьох гравців - В.Бражника, В.Полібіна і Б.Шишкова. З "Авангарду" завод "Южкабель" запрошений Я.Дроменко. Молодого півзахисника М.Ігнатова з команди "Торпедо" ХТЗ глядачі вже бачили в зустрічі з москвичами. До команди увійшов також Ю.Котов з спортивної школи міськВНО. Всі вони перспективні футболісти, і можна сподіватися, що у наступному сезоні міцно увійдуть до основного складу. Молодь виступатиме поряд з досвідченими гравцями. Харків'янам добре відомі воротарі - ветеран команди М.Уграїцький і його колега В.Сімаков, захисники Б.Чернишов, Ш.Ригвава, В.Ожередов, Є.Щербина, у півзахисті грають: М.Маслеников, Є.Панфілов, О.Альошин і в нападі - М.Корольов, А.Кецкало, В.Беспалий, Ю.Нестеров, А.Бахман і Ю.Воронов.

З ким же доведеться нам "схрещувати зброю"? В другій зоні, разом з нами виступають команди: "Зірка" Кіровоград, "Авангард" Кривий Ріг, "Колгоспник" Черкаси, "Колгоспник" Полтава, "Арсенал" Київ, "Спартак" Мінськ, "Локомотив" Гомель, "Авангард" Житомир, "Трудові резерви" Курськ, "Труд" Тула, "Шахтар" Сталіногорськ, "Знамя труда" Орехово - Зуєво, "Труд" Глухово і "Трудові резерви" Ленінград.

Отже сьогодні старт! Від нього багато залежить на "марафонській" дистанції всесоюзного турніру, адже вдалий фініш - це шлях до завітної мети кожного колективу від класу "Б" до "А".

Наскільки вдасться нам наблизитися до цієї мети - покажуть ігри нового сезону.

В.Зуб, старший тренер команди "Авангард".




Наверх


© 2009-2023 E.Argunov, V.Biloshenko