Международные товарищеские матчи харьковского "Авангарда" в 1956 году.

Газеты: "Красное Знамя" и "Социалистическая Харьковщина"

 

1956 году проведено три международные встречи. Команда харьковского "Авангарда" добилась победы над футболистами сборной Индонезии со счётом 2:1. Встреча со сборной Эфиопии закончилась вничью - 3:3.  Ничейный счёт - 1:1 был и в матче с футболистами Польши из центрального военного спортивного клуба г.Краков.

"Авангард" Харьков - сборная Эфиопии - 3:3.

Вчера свыше тридцати тысяч харьковчан с интересом наблюдали первую в нашем городе в этом сезоне международную товарищескую футбольную встречу сборной команды Эфиопии и харьковского "Авангарда".

Перед началом состязания заслуженный мастер спорта тов. Соха тепло приветствовал спортсменов Эфиопии. Руководитель спортивной делегации гостей Вольде Селассие Береке в ответном слове поблагодарил харьковчан за радушие и гостеприимство. Футболисты "Авангарда" преподносят игрокам сборной Эфиопии букеты цветов. Капитаны команд Харькова В.Зуб и Эфиопии Т.Айеле обмениваются вымпелами. Исполняются государственные гимны Эфиопии, СССР и УССР.

Судья республиканской категории А.Бутенко вызывает команды на поле. Мяч в игре. Гости на первых же минутах предпринимают серию атак. Они демонстрируют незаурядную технику, создают острые игровые ситуации. У футболистов Эфиопии особенно отличаются вратарь М.Гила, защитник В.Негаш и центральный нападающий М.Кеббеде.

Состязание проходило в исключительно быстром темпе и закончилось вничью -3:3.

------------------------------------------------------------------------------------

В нашому місті кілька днів гостювала збірна футбольна команда Ефіопії. Іноземні гості ознайомились з визначними місцями індустріального Харкова. Вони відвідали центральний парк імені Горького, де були присутніми на чемпіонаті республіки з тенісу.

27 червня на стадіоні "Авангард" в присутності 30 тисяч глядачів відбулась зустріч дружби між збірною командою Ефіопії і господарями поля.

Від імені спортивної громадськості міста гостей вітав голова комітету фізкультури і спорту заслужений майстер спорту В.Соха. Керівник делегації футболістів Ефіопії полковник Вольде Селассіє Береке подякував харків'янам за теплий прийом.

Товариська зустріч команд проходила в дружній коректній обстановці і закінчилася внічию з рахунком 3:3.

В розмові з нашим кореспондентом тренер ефіопської команди люб'язно поділився своїми враженнями від зустрічі. Він сказав:

"В футбол в Росії, взагалі, грають в дуже швидкому темпі. Але на жаль, погана погода не дала можливості авангардівцям виявити всі свої позитивні якості". Андре Борі відмітив, що із всіх колективів, з якими команді Ефіопії доводилося зустрічатися в Радянському Союзі, сьогоднішні суперники були найслабкішими. На заключення Андре Борі заявив, що радянська публіка виключно спортивна.

28 червня ефіопські футболісти вилетіли до Москви. 30 червня вони зустрінуться з московським "Торпедо".

 

"Авангард" Харків - ЦВКС Краків - 1:1

23 серпня на центральному стадіоні "Авангард" відбулась міжнародна товариська зустріч між польською командою ЦВКС (Краків) і господарями поля.

17 годин. Від імені спортивної громадськості міста гостей тепло вітає голова міського комітету фізкультури і спорту, заслужений майстер спорту В.Соха. З словом відповіді виступив начальник спортивного клубу ЦВКС майор Війська Польського Доцевич.

Через кілька хвилин за свистком судді всесоюзної категорії Дмитрієва (Москва) на зелене поле стадіону вийшли футбольні команди. Перший удар по м'ячу робить центральний нападаючий гостей Норберт Гайда. Проходить хвилина, і біля воріт польських футболістів створюється загрозливе становище. Але воротар Веслав Пайор не дає харків'янам можливості відкрити рахунок.

Стримавши бурхливий натиск авангардівців, гості самі перейшли до наступу, і лише самовіддана гра захисника Євгена Щербини врятувала харків'ян від голів. Перша половина гри проходила в упертій, напруженій боротьбі. Тільки в останні хвилини матчу харків'янину Сергію Ільїну вдається сильним ударом забити гол.

Після перерви польські футболісти перейшли до більш активного наступу. В один з гострих моментів Микола Уграїцький покидає ворота. Рятуючи команду від гола, харківський захисник Станіслав Язвецький відбиває м'яч рукою. Призначається одинадцятиметровий штрафний удар. Його чітко реалізує поляк З.Слиш. Рахунок - 1:1.

Хоч обидві команди доклали багато зусиль, щоб змінити рахунок, їм цього не вдалось.

В бесіді з нашим кореспондентом капітан польської команди Роман Дурньок розповів:

- Наша команда складається, в основному, з молодих футболістів. Багато хто з них вперше бере участь у міжнародних змаганнях. У себе в Польщі ми граємо у другій групі. Зараз очолюємо турнірну таблицю. У вашому місті нас прийняли дуже тепло".

Роман Дурньок повідомив, що команда проведе ще дві зустрічі на Україні - в містах Запоріжжі та Києві.




Наверх


© 2009-2023 E.Argunov, V.Biloshenko